Rólunk

Mentálcsavar Klub

A debreceni Mentálcsavar Klub egy elsősorban fiatalokkal és fiatalokért működő ifjúsági szervezet, melynek legfőbb célja az ifjúság szerepjátékon – és más, szórakoztató tevékenységeken – keresztül való összefogása és közösségbe szervezése. A klub emellett jótékonysági tevékenységet és önkéntes munkát is végez.

Az ötlet a debreceni Mentálcsavar Találkozó, egy szerepjáték-verseny előszöri megrendezésétől, 2006 áprilisától fogva létezik, ám gyakorlati megvalósítására egy teljes évet várnunk kellett. Ekkorra alakult ki az a biztos mag, mely az egyre gyakoribbá váló versenyek mellett a táborokra és másféle közösségi programokra is biztonsággal várható volt – s amely máig a baráti kör gerincét alkotja. 2009-re kezdett kialakulni a klub országos híre, mellyel párhuzamosan átalakult a belső szerkezete is. Így alakult ki a Mentálcsavar korai időket jellemző belső szerkezete: az elnökség illetve a rendes, a pártoló és a tiszteletbeli tagok összessége.

Napjainkban ettől a formától már elszakadtunk; szorosan vett klubtagság helyett tevékenységünket folyamatosan véleményező, kedvelő és támogató, rendezvényeinket rendszeresen látogató érdeklődőkkel együttműködve munkálkodunk. Rengeteg segítséget, támogatást és biztatást köszönhetünk nekik és hosszútávú partnereinknek is (ezúton köszönjük Nektek! 🙂 ).

Megalakulásunk óta folyamatosan bővülő tevékenységeink között még mindig kiemelt szerepet kap a szerepjáték, melynek jegyében az év szinte minden hónapjában szervezünk valamilyen rendezvényt Debrecenben.

 

Mit csinálunk

Versenyek

2006 óta rendszeresen – legalább évente két alkalommal – rendezünk szerepjátékos versenyeket Debrecenben a kiváló játékosok és mesélők méltó jutalmazására és összegyűjtésére. Manapság elsősorban MAGUS rendszerű rendezvényeinken dolgozunk, melyek évi két alkalommal (kora tavasszal és ősszel) kerülnek megszervezésre. 

Táborok

Évente rendezünk szerepjátékos táborokat, melyek 2007 óta egyre nagyobb sikernek örvendenek. Ezek nyáron kerülnek megszervezésre és szerepjátékos versenyek és kötetlen mesélések mellett közösségi programokat is felvonultatnak. 

Klubnapok és találkozók

Havi rendszerességgel szervezünk nyílt, ingyenes szerepjátékos alkalmakat. Ezeket kezdőktől a haladókig látogatják mesélők és játékosok egyaránt – a társaság és tapasztalatcsere vagy éppen egy-egy jó játék reményében. 

Könyvtár

2014-ben létrehoztuk az ország első szerepjátékos különgyűjteményét a debreceni Újkerti Könyvtárban. Segítségünkre voltak ebben adományaikkal korábbi klubtagok és lelkes játékosok, valamint a megyei könyvtári hálózat és annak vezetője is. A gyűjtemény szerepjátékos, sci-fi és fantasy könyvekből áll és kölcsönözhető, a könyvtárban megtekinthető. 

Pályázatok

Időszakos jelleggel pályázatokat is hirdettünk meg, irodalmi, illetve képzőművészeti téren. A megannyi beküldött alkotás a szakma nagyjai által került zsűrizésre, a nyertesek díjazásban részesültek és a művek blogunkon megtekinthetőek. 

Webshop

2015-ben hoztuk létre a (főleg) hazai alkotók által készített szerepjátékos használati tárgyakat és könyveket közvetítő webshopunkat. Célunk elsősorban a tehetséges alkotók termékeinek bemutatása és a debreceni közösség igényeinek kiszolgálása volt. 

Hálásak vagyunk…

Rendezvényeink, projektjeink és úgy általában működésünk akadálytalanságát nagyban köszönhetjük partnereinknek, segítőinknek, támogatóinknak és barátainknak. Ezúton (is) szeretnénk mély hálával megköszönni mindőjüknek-mindőtöknek a támogatást, amit az évek során nyújtottak vagy éppen most is nyújtanak. Kikről van szó konkrétan? Hamarosan ezt is felfedjük… 🙂

Célok, tervek

Célunk több, mint a szerepjáték, mint hobbi pozitív hatásának népszerűsítése. Meglátásaink szerint a játék jellemformáló ereje, közösségi és pedagógia hatásai túlmutatnak az egyszerű hobbik szintjén, így mi magunk is mélyebben foglalkozunk ezekkel a területekkel is – igyekszünk ezek mentén közvetíteni tapasztalatainkat a szerepjátékos közösség (elsősorban gimnazisták, egyetemisták és fiatal felnőttek) számára.

Fennállásunk kezdete óta megannyi év és rendezvény után három fontos alapelvet állapítottunk meg a klub működésének leírására.

Klubunk működését 2006-ban kezdte és azóta folyamatos jelleggel működünk. A szervezéssel töltött évek alatt megtapasztaltuk, hogy az egyik legfontosabb cél a klub számára a fenntarthatóság kell, hogy legyen. Lelkesedésünk és támogatóink kitartottak ügyünk mellett mindeddig, de fontosnak tartjuk az új kapcsolatokat és lehetőségeket, a civil és kulturális szférával ápolt jó viszonyt, valamint a rendezvényeink mindenkori (pénzügyi, politikai, kulturális) függetlenségét. Ezen alapelvek megteremtése komoly munkát és időnként nehéz lemondásokat igényelt, de ezek segítettek bennünket eddig a fejlődésben, folyamatos haladásban és reméljük, hogy ez később is így lesz.

Fontosnak tartjuk azt, hogy eljuttassuk kedvenc időtöltésünk szeretetét másokhoz is. Évek óta vonunk be fiatalokat a játékokba és a rendezvények szervezésébe is, hiszen a közösségépítés is jelentős szerepet játszik tevékenységünk mikéntjének megtervezésében. Rendezvényeink mellett kulturális programokkal (pályázatok, könyvtári jelenlét) igyekszünk tudatosan formálni a velünk kapcsolatba kerülők szerepjátékos szubkultúráról alkotott véleményét. Az általános törekvések mellett versenyeink díjazásával és kialakításával a számunkra építő jellegűnek bizonyuló játékos és mesélői kultúrát igyekszünk népszerűbbé és ismertebbé tenni, alapelveinket bemutatni és továbbadni.

Minden tekintetben kiemelt célunk a belső és külső színvonalnövelés. Ennek jegyében törekszünk saját programjaink minőségbeli javítására és a szerepjátékos közösségen belüli részvételünk által a szerepjátékos tevékenységekkel szemben támasztott magasabb elvárások kialakítására. Rendezvényeink – különösen versenyeink – szervezése során nagy tapasztalatra és rutinra tettünk szert, melyet igyekszünk kamatoztatni és minden újabb alkalommal a lehető legjobb élményt nyújtani a hozzánk ellátogatóknak.

 

Kik vagyunk

Kik állunk a klub legfőbb szervezőiként a háttérben?

Becenevünket tekintve rhea és Lord Rufus néven váltunk ismertté a környezetünkben, de Kis Andrea és Fekete Márton neveken vagyunk hivatalosan azonosíthatóak. 🙂

Lord Rufus

A klub alapítója és az első verseny főszervezője egyben, aki az eredeti alapító tagsággal a legelső lépéseket megtette a versenyek és a klub kialakításához. Nevéhez kapcsolódik a legtöbb MAGUS/Shadowrun rendszerű versenymodulunk, szinte minden rendezvényünk főszervezése és a telefonos/személyes kapcsolattartás legjava.

rhea

Az első versenyen még játékosként, majd a második versenytől szervező és online koordinátor szerepében jelent meg a klub életében. Egy-egy MAGUS/Call of Cthulhu versenymodul erejéig gyakorolta modulírói készségeit és a legtöbb rendezvényen szervezői feladatokat lát el. Emellett a díjak kreativitásának, olykor kivitelezésének és online kommunikációnk főbb vonalának alakítója.