Könyvtár
Fegyverkezés a tizennegyedikre
  • Közzétéve:
  • 2013. március 21.
  • Szerző:

    Mentálcsavar

  • Hozzászólások:

    0

Mentálcsavar, előkészületek
Rendhagyó cikktrilógiával fogunk megemlékezni a március 18-án tartott XIV. Mentálcsavar Találkozóról. Reméljük, hogy minden résztvevőnek, mesélőknek és játékosoknak egyaránt legalább annyira kellemes élményként maradt meg, mint nekünk, szervezőknek. A trilógia első részében bepillantást nyerhettek egy-egy Mentálcsavar verseny háttérmunkálataiba. Szigorúan azoknak, akiket érdekel…

Röviden előrebocsájtva, ezúttal (is) rengeteget készültünk a versenyre, aminek meg is lett az eredménye, mivel az utóbbi időben igen magasnak tekinthető 12 csapat jelezte részvételi szándékát. Aljas ellenségeink ugyan hóvihart támasztottak, így végül csak 8 csapattal tartottuk meg a rendezvényt, de ezt egész szombat reggelig nem sejthettük. Épp egy tucatra készültünk tehát – a fegyverkezés egyes részleteiből és szereplői közül az alábbiakban szemezgettünk.

Általános eljárás, hogy a versenyünk fődíját nem kifejezetten a verseny előtt közvetlenül vesszük meg, minden egyéb jutalommal ellentétben. Ezúttal sem volt ez másképp, hiszen még karácsony előtt jártunk egy kézműves vásáron, s itt már meg is ajándékoztuk a későbbi versenyt azzal az ülőalkalmatossággal, melyet legtalálóbban talán gigantikus hatoldalú dobókockának lehetne nevezni. A mellékelt képek között látható, hogy miért.

Idén szigorú időrendhez tartottuk magunkat a szervezések során, azaz a korábbi Mentálcsavar Pályázaton [katt ide, és azt is megnézheted!] meghirdetett koncepció szerint, azt mintegy tesztelve, haladtunk végig az egyes szervezési szakaszokon.

A verseny előtt már két hónappal fixáltuk a helyszínt a Debreceni Ifjúsági Ház helyiségei között és egyeztettük az időpontot is, kiválasztva hozzá egy háromnapos hétvégét, amikor az idő is várhatóan kellemesen alakul majd (hát, jóslásból még nem állunk a helyzet magaslatán). Folytatásos modulról lévén szó, a modulíró személye nagyjából biztos volt, különösebb huza-vona sem alakult ki körülötte. Ez, a változatosság kedvéért, én lettem…

Debrecen_Ifi_Haz_logo

A verseny előkészületeiben a változatosság kedvéért rhea segített egy keveset, nagyjából 160-200 munkaórát, ami azt hiszem, jócskán túlmutat azon, amit akár én, modulírással és mesélőtájékoztatással, díjbeszerzéssel együtt, eltöltöttem vele. Ez, mellesleg sejthető, nem szokatlan, hiszen sok, elsősorban precíz intézkedést nem szívesen ad ki a kezei közül. Különösen nem nekem, a precíz intézkedések vitathatatlan bajnokának…

Visszatérve, rhea ilyesféle előkészületei közé tartozott például a versenyt megelőző néhány hírlevél összeállítása, melyek az érdeklődőket, majd a játékosokat tájékoztatták az aktuális helyzetről, a frissülő anyagokról, hangulatkeltőkről. Ő követte el a verseny plakátját is, rajta az elévülhetetlen érdemű, egykori Babinszky-, mára Puding-díjjal, versenyünk leghangulatosabb baromságát jutalmazó szivacskockájával.

MCSXIVplak1

Idővel elkészült a karakteralkotás és a modul is, melyekhez, a modulsorozathoz illeszkedő módon, készítettünk egy, „az előző részek tartalmából” jellegű összeállítást és a karakterek fejlesztésére irányt mutató dokumentumot. Talán egy kissé túlbonyolítottuk a dolgokat, de úgy tűnik, végül (szinte) mindenkinek sikerült kiigazodni a forrásokon.

SAM_84311

SAM_84331

A sorban következő feladatokat párhuzamosan osztottam rheára és a mesélők közül két kiválóságra, Magyar Gergelyre (akit végül a kegyetlen időjárás távol tartott szeretett városától és versenyétől) és (Hajdu Lajos) Uno kollégára. Előbbi a díjak némelyikének elkészítését, utóbbiak a modul kiegészítéseit vállalták.

Magyar Gergely tőle várható precizitással kialakította a modulsorozat központi helyszínének tekinthető abasziszi Sel Duriem térképét és címerét, vektorgrafikus rabszolgája, egy bizonyos Corel segítségével.

Sel Duriem (Abaszisz)

Sel Duriem címere

Uno ezzel szemben nem a kép, sokkal inkább a hanganyagra dolgozott rá, és így a találkozón üdvözlő szöveggel tudtuk fogadni és gyakorlatilag be is mesélni a résztvevőket. A modulsorozat kulcsfiguráinak, az időszerzeteseknek a szavait tolmácsolta a hanganyag a játékosok felé. További hangokat is készített, ezek használatára azonban sok esetben nem volt lehetőség, elsősorban az asztalonkénti multimédiás lehetőségek hiányának köszönhetően.

rhea a versennyel töltött munkaóráit elsősorban a különféle tárgyi emlékek, ajándékok elkészítésével pocsékolta el, hogy például minden résztvevő számára rendelkezésre bocsájthasson egy-egy Mentálcsavar-bilétát.

SAM_85201

A versenyt megelőzően mindenkit megkértünk, hogy csapata nevében töltsön ki egy regisztrációs lapot, rajta a verseny lebonyolításához szükséges legfontosabb adatokkal. A kitöltők választhattak maguknak karaktertápot vagy egy apró ajándékot, melyet szintén rhea biztosított az ezzel élők számára.

SAM_84471

SAM_84731

SAM_84541

SAM_85281

rhea kézügyessége a díjazáshoz is bőven hozzájárult, például az alábbi csapatdíjakkal:

SAM_85101

SAM_84901

Végül a verseny előtti utolsó napon összeültünk – igazából összeálltunk – Pudinggal a főhadiszállás konyháján és nekiestünk a lisztnek, élesztőnek, tojásnak, meg még pár összetevőnek, és elkészítettünk nagyjából 200 pogácsát. Vagy sokkal többet, a lényeg, hogy egy vödörrel összejött.

SAM_84091

SAM_84031

Így készültünk elő a versenyre, ami az elmúlt 14 Találkozó egyik legjobb hangulatban eltelt rendezvénye volt. Ezért vitathatatlan dicséret illeti sorban rheát, Magyar Gergelyt, Unot és Pudingot.

Tapsvihar és ováció, köszönjük, köszönjük – természetesen a modult, a sorozat összes többi modulját és a kiegészítő hang (és egyéb) anyagokat is hamarosan elérhetővé tesszük… Addig:

Következzen tehát hamarosan a rendezvény napjának leírása is :).

Nincs hozzászólás
Szólj hozzá!